Growing Emmen, website

Voor ondernemers broedplaats Growing Emmen maakten wij “ De mega machtige zoekmachine”. Een zoekmachine als toevoeging op de bestaande, fysieke community. In dit stuk blikken we samen met Dènis Assen (koppelbaas en stiekem ook dé barista van Growing Emmen) terug op hoe dit project is verlopen. Wat is Growing Emmen, tot welk gek idee zijn we gekomen en hoe hebben we dat gedaan?

LEES MEER
BEKIJK WEBSITE

Van ontmoeting naar zoekmachine


Voor ondernemers broedplaats Growing Emmen maakten wij “ De mega machtige zoekmachine”. Een zoekmachine als toevoeging op de bestaande, fysieke community. In dit stuk blikken we samen met Dènis Assen (koppelbaas en stiekem ook dé barista van Growing Emmen) terug op hoe dit project is verlopen. Wat is Growing Emmen, tot welk gek idee zijn we gekomen en hoe hebben we dat gedaan?

De plek

Growing Emmen (GWE) is een ondernemers broedplaats gevestigd aan de parallelweg 36 in Emmen. Deze broedplaats valt volgens Dènis het beste te omschrijven als: “Een plek waar ondernemers en/ of ondernemende mensen met een ondernemersdroom naartoe kunnen gaan om andere gelijkgestemden te ontmoeten met het doel om elkaar sterker te maken, zodat je beter kunt slagen in het realiseren van je ondernemersdroom”. Het gebouw kan worden ervaren als het clubhuis van de community, waar je altijd welkom bent om te werken, te vergaderen, podcasts op te nemen, een borrel te doen, koffie te drinken, te genieten van de heerlijke tuin etc. Er zijn bijna oneindig veel mogelijkheden. Maar: elkaar ontmoeten, daar draait het om bij Growing Emmen.

Onze ontmoeting

Dènis’ ontmoeting met DHEVAK begon eigenlijk met Frank. Dènis werkte nog als regiomarketeer bij de gemeente Emmen en Frank had een gek idee voor een picknick in het Rensenpark. Dènis: “Hij nam mij helemaal mee in zijn verhaal en ik zag mezelf er al zitten”.  Frank had toen al een vlotte babbel en dat werkte. Dènis en een team van mensen hielpen hem mee om zijn idee te realiseren. De tweede ontmoeting was samen met Tomi, waarbij we thuiskwamen bij Dènis en aan de slag gingen met een website voor zijn vrouw, Alya Assen (mede koppelbaas van GWE - red.) Later ontmoetten we elkaar opnieuw. Dit keer in het pand van GWE, waar wij ons kantoor hebben. We zijn een onderdeel van de community en kunnen wel stellen dat we eigenlijk een soort rare siamese tweeling zijn geworden. Twee totaal verschillende dingen die bijna niet zonder elkaar kunnen. Dénis: “DHEVAK heeft echt het Growing Emmen DNA”. 

Het idee

Voor het éénjarig bestaan van GWE besloten we dat we een cadeau wilden maken. GWE heeft ons namelijk ontzettend door onze opstartperiode geholpen. We hebben lang moeten nadenken wat dit cadeau dan moest zijn en hoe we dat in onze stijl konden doen.
Dènis gaf sinds het begin aan dat alles draait om de community, de mensen die er zijn en de verbinding tussen deze mensen. Als koppelbaas is hij altijd op zoek naar meer manieren om dat doel te faciliteren. Om hierop aan te sluiten besloten we om onze expertise in te zetten en een vette manier te vinden om online nog makkelijker die verbinding van de community te faciliteren. Het zou een toevoeging moeten worden op hetgeen dat al bestond: de fysieke community. Dènis: “Wat ik heel erg heb ervaren is, toen we net met growing emmen begonnen, we 10/15 man om ons heen hadden en iedereen kent elkaar wel. Je weet dan wel wie wat doet. Maar als je groeit naar wel meer dan 100 leden, dan weet je niet meer precies wie iedereen is en wie precies wat doet. Mensen stonden ineens met elkaar te praten zonder dat ze van elkaar wisten dat ze beide lid zijn van GWE. Dat vind ik echt een nachtmerrie. We hadden al een eigen website waar allerlei dingen in draaiden, growingemmen.nl, maar uiteindelijk wat we met dat community verhaal wilden, dat kon niet met dat platform. Daar is de zoekmachine echt de perfecte oplossing voor. Je kunt namelijk op expertise zoeken en je krijgt meteen resultaat van iedereen binnen de community die daar iets mee kan, je kunt meteen zien wie wie is met een foto erbij en kunt dan meteen contact leggen. 

DE ZOEK FUNCTIONALITEIT.


Hoe ging het verder? 

Dènis: Wat voor mij helemaal DHEVAK is, zonder het alleen over functionaliteiten van een zoekmachine te hebben, dat kun je technisch gezien namelijk door ieder willekeurig ontwikkelbedrijf laten doen, is dat we werden verrast op ons éénjarig jubileum. We werden even aan de kant gezet op een vriendelijke manier en er kwam een scherm naar voren met een taart met een brandend kaarsje daarop. Ik had geen idee, hield m’n hart ook wel een beetje vast, want je weet het nooit met die gasten. De hele zaal moest aftellen en blazen om het kaarsje uit te blazen. De taart verdween en kwam terug, er waren allemaal feesthoedjes, het was ècht een communicatieconcept hoe die site dan tot stand kwam. Dat het de Mega Machtige Zoekmachine moest heten, ik zou het zelf nóóit bedenken. Het geeft die knipoog, net even wat extra’s, dat laagje humor waardoor het even iets mooier is dan gewoon een LinkedIn als zoekmachine bijvoorbeeld. Onderaan de streep was het heel gaaf om te zien dat ze zo’n tijdsinvestering hebben gedaan en zo iets creatiefs hebben gemaakt en dat cadeau hebben willen doen. Dat is een onbetaalbare ervaring.” 

Hoe wordt het nu gebruikt?

Niemand had kunnen voorzien in welke mate de zoekmachine een perfecte toevoeging zou kunnen worden vanwege de huidige gekke tijd, namelijk: de corona tijd. Dènis: “Als face-to-face ontmoeten niet mogelijk is, dan helpt het wanneer je een online-tool hebt. De tool wordt goed gebruikt en we zijn er heel erg blij mee.” Als er iemand nieuw is wordt hij of zij toegevoegd aan de zoekmachine. Verder wordt er wekelijks iemand op de socials van Growing Emmen in de spotlight gezet onder: “#onderneemjedroom”. Dénis kan alles zelf met de CMS makkelijk bijhouden. Dènis: “Ik hoef me niet voor elk wissewasje te melden. We kunnen ook zien dat het best goed wordt gelezen. We krijgen ook maandelijks statistieken en dan zie je precies op de woensdag ( wanneer de wekelijkse #onderneemjedroom wordt gepubliceert - red.) een enorme piek in het bezoekersaantal dat naar de zoekmachine gaat.”  


Als DHEVAK zijn wij heel erg blij dat we hebben kunnen bijdragen aan een stukje van wat Growing Emmen doet, naast al het barbecueën met speklapjes, borrelen, kennisevenementen etc.  Een praktische tool bieden en het een soort haakje van de communicatie te laten worden voor een plek waar wij normaal fysiek aan bijdragen, maar nu ook online. We hopen snel weer met deze toffe onderneming aan tafel te zitten om weer een gek idee te bespreken.